2012 yılında yazmış olduğum bu yazıyı drone ların yaşantımıza, işimize büyük ölçüde entegre ettiğimiz şu günlerde gelişmelere göre yeniden düzenleme ihtiyacı oldu.
Drone ları toplama bilgisayarlar misali gövde, motor, kontrolcü, ESC, motor, pervane, batarya, video alıcı-verici gibi parçaları topladığımız ve herkesin kendi drone unu yaptığı günleri geride bırakıp ( o zamanlar multikopter diyorduk ) fabrikasyon Al-Uçur şeklinde drone ların hayatımıza girdiği bir dönemdeyiz.
Halen 2012 yılında drone lar için yazdığım bu pusulu kalibrasyonu ( compass calibration ) yazısı aslında güncelliğini koruyor. Halen Drone larımıza pusula kalibrasyonu yapmalıyız. Drone yazılımlarının gelişmesi pusula hatalarının daha az sorun yaşamamızı sağlıyor.
Drone sektörünün öncü markası DJI droneları nı kullanırken “compass calibration required” hatası aldığımızda yada yeni bir uçuş alanına geldiğimizde pusula kalibrasyonu yapmalıyız.
Son zamanlarda artık çoğu multirotor kontrolcüsünde Pusula ve GPS sensörü kullanılmaktadır. Pusula kullanan kontrolcü üreticileri her alan değişikliğinde ve hatta her pil değişiminde pusula kalibrasyonu yapılmasını tavsiye etmektedirler.
- Pusula kalibrasyonu nedir ?
- Ne iş yarar?
- Ne zaman yapılmalı?
- Nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle pusula sensörü nasıl çalışır bunu kabaca anlamaya çalışalım. Pusula yukarıda anlatıldığı gibi dünyanın manyetik alanından yararlanarak drone un hangi yöne doğru ilerlediğini belirler. Peki uçuş alanımızda bulunan manyetik alanlar ( örneğin yüksek gerilim telleri ) yada multikopterin üzerinde bulunan güç kablolarının ve pillerin meydana getirdiği manyetik alan bu pusula sensörünün çalışmasını etkilemez mi ? Tabi ki etkiler.
işte bu yüzden drone umuza pusula kalibrasyonu yapıyoruz. Pusula kalibrasyonu sırasında multirotor pusula kazancını (gain) pusulanın o anki manyetik alana göre ayarlıyor böylece en doğru şekilde yönünü belirliyor.
Pusula kalibrasyonu yaparken yoğun manyetik alanlardan uzak duralım. Ayrıca üzerimizde yine mıknatıs yada manyetik alan oluşturacak materyal örneğin metal gövde ve kayışlı kol saati bulundurmayalım.
Unutmayın ki ayarları yanlış yapılmış bir kontrolcü ne kadar kaliteli olursa olsun düzgün bir uçuş yapamayacaktır. Bu yüzden multirotorumuzun stabil ve düz bir şekilde uçması ve doğru bir şekilde RTH fonksiyonun çalışması işin mutlaka her alana gittiğimizde pusula kalibrasyonu yapalım.,
Kırımsız uçuşlar…
Pusula Nedir
Manyetik pusula, Dünya’nın manyetik alanının doğrultusunu gözlemlemekte kullanılan, kerteriz alıp mevki bulmaya yardım eden mıknatıslaşmış bir iğnedir. Manyetik olmayan bir maddeden yapılmış bir kutu içinde bulunur. Temel organı hareketli bir mıknatıstan oluşan diğer ölçü aygıtları da bu adla anılır. (vikipedi)

05/05/2020
[…] GPS bulmamasının yada drone un bulduğu GPS uydu sayısının pusula ile bir alakası yoktur. Neden Pusula Kalibrasyonu yaparız. Bu konu multikopter ( drone ) otopilotlarının çıkmasından bu yana hep soru olarak […]