Merhaba arkadaşlar
DJI ın beklenen 15.11.2016 ürün tanıtımı yapıldı. Hepimiz inspire 2 yi bekliyorduk fakat Phantom 4 pro yu pek beklemiyorduk. DJI yine bizi şaşırtarak inspire 2 ile beraber Phantom 4 ün pro versiyonunu tanıttı. Bizde gerek DJI websitesi olsun gerekse diğer kaynaklardan ürünler inceledik. Phantom 4 Pro ile ilgili olarak bizde birşeyler karalayalım işte başlıyoruz sıkı durun.
Phantom 4 Pro önceki versiyon olan Phantom 4 ile aynı büyüklükte ve aynı ağırlıkta, kullanılan pil hemen hemen aynı ağırlıkta ( sadece 6 gr daha ağır ) ve kapasitesi artırılmış. Phantom 4 de kullanılan pil 15.2 V 5.350 mAh. 462 gr iken; P4 pro da 15.2 V 5870 mAh. ve sadece 468 gr. Bu sayede 30 dk ya varan bir uçuş süresine sahip. Tabii ki bu uçuş süresi optimum hava koşullarında uçuş süresi, kullanım durumuna ve hava koşullarına göre bu süre değişecektir. Biz bu süreyi maksimum 25 dk olarak dikkate alıyoruz. Hem pilinizin ömrü bakımından sürekli pili dibine kadar kullanmak iyi olmayacaktır. Hatta piliniz ile ilk 5-10 uçuşda %50-%40 seviyesinin altına pek inmeyin. Phantom 4 pro ya geri dönelim 🙂 anlatacak çok şeyimiz var.
Phantom 4 pro da kamera özellikler çok gelişmiş; P4 pro kamera phantom serisindeki diğer dronelardan çok farklı teknolojiler içeriyor. Öncelikle CMOS sensör 20mp çözünürlükte ve 1 inç büyüklüğünde, Phantom 3 ve 4 de hatta inspire x3 kamerada sensörün 1/2,3 inç olduğunu hatırlatmak isterim. Bu demek oluyor ki sensör 2 katından fazla büyük diğer kameralara göre. Bu zaten başlı başına bir devrim ama daha bitmedi mekanik deklanşör ve mekanik netleme ( mechanic shutter ve mechanic focus ) ile fotoğraf kalitesini en üst seviyelere taşıyacağını düşünüyoruz. Bunu duyunca ilk aklıma gelen arıza olasılığının artacağı oldu. Drone düşünce kamera arızalarının daha çok olacağını düşünüyorum umarım düşündüğüm gibi olmaz. Kamera seri fotoğraf çekim modunda saniyede 13 kare fotoğraf çekebiliyor.Video özelliklerine gelirsek tabiki 4k ve 60fps hızında kayıt yapabiliyor. H264 ve H265 video codec desteğine sahip kamera 100 mbps bitrate de video kaydedebiliyor.
Phantom 4 Pro Sensör Boyutu Karşılaştırması
Kumandaya geldiğimiz zaman DJI bir ilk ile Phantom 4 de kendinden ekranlı bir kumanda seçeneği sunuyor. İsterseniz ekranlı isterseniz ekransız modeli seçebiliyorsunuz. 300 dolar fiyat farkı var ekranlı modelde. Ekran 5.5 inç büyüklüğünde 1080p çözünürlükde 1000 cd/m2 parlaklıkta ve güneşde rahatlıkla görülüyor. Bu sadece bir ekran değil aynı zamanda 4gb ram ve 16GB Rom a sahip android bir cihaz. Bu sayede DJI GO aplikasyonunu kullanabiliyorsunuz. Ekranlı olan modelde HDMI çıkışına sahip diğer modelde ise sadece USB port bulunmakta. Kumanda menzili 7km ye kadar artırılmış. DJI inspire 2 ile aynı teknolojiye sahip kumandalar çalışma frekansı olarak 2.4 ghz yada 5.8 ghz olarak ayarlanabiliyor.
Phantom 4 Pro Engel algılama Sistemi İki Yanda, Arkada, önde ve altta olmak üzere 5 yönde algılama
Phantom 4 ile başlayan engel algılama Phantom 4 pro ile daha da geliştirildi. Phantom 4 de sadece önde bulunan 2 adet mini kamera ile engeller algılanıyordu. Bize müşterilerden hep neden arkada yok diye sorular geliyordu bizde ” hepsi bir anda olmaz yeni versiyonlara ne ekleyecek adamlar ” diye konuşuyorduk. İşte beklenen gerçekleşti. Phantom 4 Pro da önde iki adet, arkada 2 adet ve altta 2 adet vision engel algılayıcı sensör var. Ayrıca sağ ve solda infrared algılayıcılar var. Bu sayede 5 yönde algılama yapabiliyor ve etrafındaki engelleri hissederek çarpmayı engelliyor. Özellikle otomatik eve dönüş sırasında bu özellik çok önemli. Phantom 4 Pro otomatik eve dönüş sırasında etrafındaki engelleri algılayıp ona göre bir rota çiziyor.

ÇİFT IMU VE ÇİFT PUSULA
Phantom 4 de olduğu gibi iki adet IMU ve iki adet pusula ile Phantom 4 pro da güvenli bir uçuş sağlıyor. Tüm sensörlerden gelen bilgiler özel algoritmalar ile değerlendirilip daha doğru ve kesin sonuçlar elde edilerek daha güvenli ve daha stabil uçuş sağlanıyor.
PHANTOM 4 PRO İLE AKILLI UÇUŞ TEKNİKLERİ
Phantom 4 Pro uçuş modları olarak da Phantom 4 den biraz farklı özellikle pilotun hem drone’u hem kamerayı yönlendirmesi gerektiği zor planların çekiminde bu yeni uçuş modları imdadınıza yetişiyor. Bunlara kısaca değinelim;

Draw modu; aslında waypoint uçuşlarına çok benziyor. Harita üzerinden drone un uçmasını istediğiniz rotayı çiziyorsunuz ve hızı belirleyip drone un yüksekliğini sabitleyip bu rotada uçmasını sağlıyorsunuz. Bu sayede drone rotasını takip ederken pilot istediği kamera hareketlerini yapabiliyor. Draw ın 2 çeşidi var;
- Standart : Bu mod’da drone rotayı takip ederken kamera drone’un uçuş yönüne bakar. Pilot kamerayı sadece yukarı aşağı hareket ettirebilir.
- Free: Bu mod’da ise drone rotayı takip ederken kamera istenilen tarafa yani sağa sola çevrilebilir. Drone sağa sola dönse bile aynı rotada hareketine devam eder. Pilot kamerayı sağa sola hemde yukarı aşağı oynatarak çok değişik açılardan videolar çekebilir.

ActiveTrack özelliği sayesinde Phantom 4 Pro hareketli nesneleri takip edebilir. Çok hızlı nesneleri algılamak zor olabilir fakat gelişmiş görüntü işleme algoritmaları sayesinde Phantom 4 nesneleri tanır; insan, hayvan, araç, gibi bir çok nesneyi tanır ve iyi takip sahneleri çekmeye olanak verir. Bu özelliğinde 3 değişik versiyonu vardır.
- Trace; Takip edilecek nesnenin önünden yada arkasından takip ederken engellerden de kaçınır.
- Profile; Nesneyi yan profilden takip etmek için kullanılır
- Spotlight; Bu seçenekde ise kamera kadrajı sürekli olarak nesneyi merkezler pilot drone ile istediği yöne uçuş yapar
TapFly özelliği drone’un ekranda dokunduğunuz noktaya doğru düz bir çizgide otomatik olarak engellerden sakınarak uçmasını sağlar. Yön değiştirmek için ekranda başka bir noktaya tıklayabilir yada kumanda’yı kullanabilirsiniz. 3 farklı TapFly modu vardır.
- TapFly Forward; seçilen yönde uçmak için tıklayın
- TapFly Backward; Ters yönde uçmak için dokunun, diğer bir deyişle sol üst köşeye doğru geri uçmak için ekranın sağ alt köşesinde hafifçe vurun.
- TapFly Free; Drone ileri doğru hareket ederken kamera yönünü kilitlemez, pilot istediği yöne kamerayı çevirebilir. Dikkat ! bu modda engel tanıma çalışmaz.
DJI PHANTOM 4 PRO VİDEOLAR
24/11/2016
5 eksende kamera kullanılması çok iyi olmuş tanıtım için teşekkürler Taner hocam